Пеперудата на Чакалка пак ще има крила. Американски

Пеперудата на Чакалка пак ще има крила. Американски
23.08.2016 / 09:51

Американски военнослужещи от базата в Ново село възнамеряват да възстановят култовата пейка – пеперуда на връх Голяма Чаталка в планината над Сливен, съобщи за Радио „Фокус” - Сливен Стефан Стефанов, председател на фондация „Стария Бряст“. Идеята възникнала, след като американските военнослужещи се заеха с възстановяването на кът за отдих в местността Гаваните край Сливен.

 

Пейката на връх Голяма Чаталка е една от двете големи арт–инсталации в Сливенския Балкан. Тя представлява пейка с огромни крила на пеперуда. Едното крило е повредено, а другото е счупено нацяло. В момента пейката е с циментов пълнеж. Американските войници възнамеряват да я ремонтират, а новите крила ще са от фибростъкло. Предвижда се ремонтът да приключи на 26 август. Автор на съоръжението е Станимир Петров.

 

Другата инсталация – редица от подвижни огледала, бе монтирана на връх Кутелка на 24 май 1998 година. Инсталацията „Северно слънце“, бе дело на художника – авангардист Недко Буцев. С помощта на група приятели Буцев монтира съоръжението от винкели и огледала на върха. Рефлекторите бяха обърнати към Сливен и с появата на слънцето, отразяваха огнено кълбо, изгряло към града от север. Огледалата бяха премахнати от Кутелка по молба на еколозите, защото смущавали с блясъка си орлите, които обитават там.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 ВАГАБОНТЪ - новинарски сайт | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев