Искаме заем от 17 млн, надяваме се да не ги връщаме

Искаме заем от 17 млн, надяваме се да не ги връщаме
25.08.2016 / 10:21

Планът за финансово оздравяване на Община Сливен е подложен на публично обдъждане в зала „Май“ на Община Сливен.

 

„Чрез него се цели да се даде повече качество на предоставяните от Община Сливен услуги на гражданите, но със значително по-малко средства“. Това каза пред Радио „Фокус” - Сливен кметът Стефан Радев. Той подчерта, че ако планът не получи обществена подкрепа и не бъде одобрен от Общинския съвет, Общината няма да може да разчита на безлихвен заем от държавата. „Това ще направи много трудно изпълнението на каквито и да е структурни реформи в Общината, дори ще застраши нормалното предоставяне на публичните услуги. Оздравителният план ни дава възможност да получим безлихвен заем от държавата и да не го връщаме, ако го изпълним. Това е началото на една дълга процедура, която се прави за първи път в България", посочи кметът.

 

Планът за финансово оздравяване на Община Сливен цели да се разработи система от управленски мерки, критерии и финансови показатели, чието налагане да доведе до финансова устойчивост и стабилност на Община Сливен. След одобрението му на 31 август от Общинския съвет, администрацията ще иска от държавата безлихвен заем от близо 17.5 млн. лева за разплащане със стари задължения и текущи разходи.

 

Община Сливен ще договаря с Министерството на финансите, евентуалният безлихвен заем да не бъде връщан. Съобщи още Радев. Според него, ако в продължение на три години, в рамките на Плана за финансово оздравяване на общината, администрацията спазва всички предвидени мерки и има финансова дисциплина, има вероятност да не се наложи тези средства да се връщат на държавата.

 

"Ако изпълним мерките и показателите, които сме заложили в Плана за финансово оздравяване на общината, няма да връщаме дълга, но ние трябва да покажем, че мерките, които ще изпълним, ще доведат до възможност да върнем този безлихвен заем", допълни Радев.

 

Той посочи, че ако планът се одобри от Министерство на финансите, сумарно от двете големи мерки - облигационната емисия и безлихвения заем от държавата, ще постъпят над 30 милиона лева най-вече в сливенската икономика. Това, по думите му, е съпоставимо със строителството на един много голям завод в община като Сливен.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 ВАГАБОНТЪ - новинарски сайт | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев