45 години от изкачването на връх Ношак в Хиндукуш и от изчезването на изкачилите го сливенски алпинисти отбелязаха в града

45 години от изкачването на връх Ношак в Хиндукуш и от изчезването на изкачилите го сливенски алпинисти отбелязаха в града
28.08.2016 / 14:26

45 години от изкачването на връх Ношак в Афганистански Хиндукуш и от изчезването на изкачилите го сливенски алпинисти се навършват днес. Членове на клуба по алпинизъм “Сини камъни” в Сливен почетоха паметта им с едноминутно мълчание и поклонение пред паметника на загиналите , съобщи за Радио „Фокус”-Сливен председателят на клуба Елена Гвоздейкова.

 

Паметникът се намира в началото на Хайдушката пътека над Сливен и представлява пет скални клина, забити в твърдата скала. “За тях не се говори, не се пише много, но семействата и приятелите им никога няма да ги забравят. Няма да ги забравим и всички ние, за които катеренето и алпинизма са част от живота ни”, коментира Елена Гвоздейкова. „Ако има клуб по алпинизъм, е защото има история. Те я започнаха, макар и трагично, но поучително показвайки ни пътя към високите планини. Ние ги последвахме, стъпка по стъпка напред и нагоре, вървяхме по техните следи, от връх на връх за да сбъднем и техните мечти“, заяви алпинистът Господин Динев.

 

От Сливенския алпийски клуб обмислят за 50 - годишнината от трагедията да организират паметна вечер, да се направи изложба със снимки и документи за членовете на експедицията. Клубът възнамерява да обнови и самия паметник. Атанас Захариев на 29 г., Иван Василев – Ачо на 31 г., Петър Георгиев на 29 г., Христо Джамбазов 27 г. и Димитър Петков са участници в първата българска самостоятелна експедиция на височина над 7000 м . Тя е на връх Ношак (7492 м) в Афгански Хиндукуш. Експедицията е клубна и е организирана от алпийския клуб при Туристическо дружество “Сините камъни” - Сливен. Тя е водена от Петър Кавръков, а в състава и са Димитър Петков, Кръстьо Алексиев, Иван Василев, Кирил Димчев, Атанас Захариев, Христо Джамбазов, Петър Георгиев, Росен Савов, Йордан Стоянов, К. Петров и Д. Жиров.

 

Сливенските алпинисти изкачват върха, но на връщане Атанас Захариев, Иван Василев – Ачо, Петър Георгиев и Христо Джамбазов изчезват, а Димитър Петков е открит мъртъв в единия от базовите лагери.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 ВАГАБОНТЪ - новинарски сайт | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев