Сиамски близнаци са се родили в сливенската областна болниц

Сиамски близнаци са се родили в сливенската областна болница
30.08.2016 / 17:30

Сиамски близнаци са се родили в сливенската областна болница, съобщи за радио „Фокус” - Сливен началникът на отделението по „Неонатология“ в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Таня Праматарова.

 

По нейни думи децата са били в много тежко състояние, както и майка им. Тя е на 14 години, от ромски произход. Това е първото й раждане. Децата са продукт на близкородствена връзка. Бащата е втори братовчед на майката. Тя била настанена в тежка състояние, с преклампсия. Раждането е било много тежко. Наложило се е децата да бъдат реанимирани. Това са близнаци, срастнали огледално в областта на таза. Децата имат самостоятелни органи – бял и черен дроб, сърце.

 

По преценка на лекарите от отделението и след извършените неотложни медицински действия децата са изпратени в Пловдив, където лекарите ще преценят как ще бъдат разделени. Според д-р Таня Праматарова е необходима внимателна хирургическа намеса на хирурзи и неврохирурзи.

 

Операцията може да се извърши единствено в специализирано отделение по детска хирургия. Състоянието на едното от бебетата е по-тежко, защото другото се е хранило от него. Това е първи случай на раждане на сиамски близнаци в практиката на д-р Праматарова, а според директора на болницата д-р Васислав Петров раждане на сиамски близнаци в България не е имало повече от век и това ще е голямо предизвикателство за хирурзите. Лекарите ще трябва да решат може ли, кога и как децата да бъдат разделени.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 ВАГАБОНТЪ - новинарски сайт | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев