От 1878 година съществува Противопожарната служба в Сливен

От 1878 година съществува Противопожарната служба в Сливен
14.09.2016 / 15:38

От 1878 година съществува Противопожарната служба в Сливен, съобщи за Радио „Фокус”-Сливен началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Сливен комисар Владимир Демирев.

 

Съхранените в Държавен архив документи сочат, че непосредствено след Освобождението, на заседание на Градския управителен съвет от 30 октомври 1878 г., тогавашното ръководство на града прозира необходимостта от закупуване на необходимото оборудване за гасене на пожари в града. След осигуряване на пожарния инвентар, са назначени и четирима служители, които да си служат с него. С това се слага началото на организираната пожарна защита на Сливен.

 

На 14 септември 1905 г. в София по инициатива на пожарните командири от София, Пловдив, Бургас, Пазарджик и Асеновград се провежда Първият пожарникарски събор, припомни Демирев. На форума присъстват 17 командири на пожарни служби от цялата страна. На него са взети решения за създаване единна организация на противопожарната охрана у нас, за поставяне началото на обучение на населението по противопожарна охрана, за усъвършенстване на нормативната и материалната база. Учредено е и дружество на пожарните командири от цялата страна, със свой устав и печатен орган - списание “Пожарно дело”.

 

Делегатите на събора единодушно приемат 14 септември да се чества като Празник на пожарникарите в България. Град Сливен също заема достойно място в историята на пожарното дело в България, каза още Владимир Демирев. По повод професионалния празник на огнеборците в Сливен през цялата седмица са организирани редица мероприятия, за да се популяризира пожарното дело. Отворени, врати, конкурси, изложби и демонстрации за най-малките са част от събитията предвидени в програмата на РДПБЗН-Сливен.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 ВАГАБОНТЪ - новинарски сайт | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев