Министър Екатерина Захариева: 23% от жените в местата за лишаване от свобода са неграмотни, а процентът при мъжете е още по–висок

15.09.2016 / 14:49

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева и кметът на Сливен Стефан Радев присъстваха на откриването на учебната година в СУ„Аргира Жекова” към Сливенския женски затвор.

 

В обръщението си към присъстващите министър Захариева подчерта, че образованието е свобода и избор, от който възпитаничките на училището трябва да се възползват. Кметът посочи, че времето в училището ги доближава до свободата и добиват умения и професия, която ще им бъде полезна в живота.

 

23% от жените в местата за лишаване от свобода са неграмотни, а процентът при мъжете е още по-висок. Това съобщи на откриването на новата учебна година в женския затвор министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя допълни, че затворниците с висше или полувисше образование са едва 10%. „Именно затова образованието, което се предоставя на лишените от свобода в затворите е толкова важно", подчерта правосъдният министър. Според нея, образователната система е сред най-бързо развиващите се в системата на наказанията.

 

Министър Захариева добави, че образованието има и превъзпитателна роля, то предоставя възможност на лишените от свобода да получат нов старт в живота и възможност за достоен труд. Само тази година в затворите в класните стаи ще влязат над 1400 ученици. В Сливенския женски затвор училищния праг прекрачат 64 жени, като шест от тях ще са в първи клас. Училище „Аргира Жечкова“ предоставят образование от 1 до 12 клас.

 

Освен това лишените от свобода могат да придобият и седем специалности.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева разговаря и с лишените от свобода ученички, като им пожела чрез знанието да постигнат не само желаната свобода, но и независимост.

 

Ремонт за 1 млн и 100 хил.лв се извършва в Сливенския женски затвор. Средствата са отпуснати от държавния бюджет.

 

Единственият затвор за жени у нас е едно от трите места за лишаване от свобода, в който няма санитарни възли в помещенията. В момента се извършват строителните дейности. Очаква се ремонтните дейности да приключат в края на годината. Това съобщи днес министърът на правосъдието Екатерина Захариева в Сливен.

 

В затвора ще бъдат поставени слънчеви панели и ще бъде подобрена системата за отопление.

 

Продължава ремонтът и на общежитието в Дебелт. Очаква се той да приключи до 1 декември, информира още министър Захариева.

 

„Препоръки към строителя са бавили приключването на ремонта, които към момента са отстранени, каза още правосъдният министър. След това предстои ремонт на затвора в Бургас.

 

На тържеството присъстваха още представители на Главната дирекция „Изпълнения на наказанията“, на Министерството на образованието, областният управител Татяна Петкова, окръжният прокурор Пламен Стефанов, Бисерка Василева – началник на РУО в Сливен и др. В училището в момента се обучават 64 ученички, разпределени от 1 – 12 клас. Обучението е по желание, но учениците имат възможност да намалят срока на наказанието си, тъй като 16 учебни часа се зачитат за един работен ден. В училището има две степени на професионално обучение. Завършилите 8 – клас добиват професията „шивачка“, а завършилите средно образование получават диплома за оператори в шивашкото производство.

На тържеството беше отслужен водосвет. По традиция, в двора на училището беше засадено дръвче, а в небето бяха пуснати два бели гълъба.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 ВАГАБОНТЪ - новинарски сайт | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев