Най-старата църква в Сливен - „Света София” чества своя храмов празник

17.09.2016 / 10:39

Най-старата църква в Сливен - „Света София” чества своя храмов празник - деня, в който почитаме светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, каза за Радио „Фокус”-Сливен храмовият настоятел отец Силвестър Янакиев.

 

Местно предание разказва, че храм „Света София”, който се намира в квартал „Ново село”, е построен още от времето на император Юстиниан Велики през 6 век, но това твърдение не се приема от повечето съвременни изследователи. Според проучвания той е изграден в началото на Х век, като се предполага, че това е станало при управлението на цар Смилец по време на Второто българско царство. Така храмът е на около V века. Сериозен ремонт е бил правен в периода 1830 - 1836 година, а иконостасът и иконите са дело на прочутия зограф Йоаникий Папавитанов.

 

Вече 180 години обаче храмът не успява да събере средства, за да бъде поставен постоянен олтар и богослуженията продължават да се извършват на временния такъв. В двора на храма се намира и старото килийно училище, в което е преподавал народният учител Добри Чинтулов.

 

Сградата е със статут на паметник на културата.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2018 ВАГАБОНТЪ - новинарски сайт | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев